Gebruikte termen

Questions:

Lumen

Lumen is een maat voor de hoeveelheid licht die een (zak-)lamp produceert.

Het gaat hierbij om de totale hoeveelheid licht. Het kan daarom zijn dat een lamp met een hele krachtige maar smalle bundel een lagere lichtopbrengst in lumen heeft dan een zaklamp met een brede minder felle bundel.

Daarnaast zijn er verscheidene manieren om het aantal lumen op te geven. Bijvoorbeeld:

  • Meest optimistische methode: Van alle componenten wordt de hoogst opgegeven waarde gebruikt en hiermee wordt de lichtopbrengst berekend. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat binnen een bepaalde klasse LEDs aanwezig zijn die een mindere lichtopbrengst hebben en dat andere componenten een iets lager dan gemiddeld rendement kunnen hebben. Er wordt ook geen rekening gehouden met het feit dat er licht verloren gaat in de reflector en het lampglas en dat een LED na verloop van tijd iets minder licht gaat geven.
  • Meest realistische methode: De werkelijke lichtopbrengst van de zaklamp wordt met een lumenmeter gemeten na een bepaald aantal gebruiksuren. Dit wordt voor een aantal lampen gedaan en de gemiddelde waarde wordt opgegeven.

Fenix gebruikt een methode die hier tussenin zit. Er wordt geen rekening gehouden met veroudering van de LEDs maar er wordt wel gerekend met de onderwaarde van de gebruikte LED klasse.

Lithium-Ion

Lithium-Ion is een type oplaadbare batterij die tegenwoordig veel in mobiele telefoons maar ook in zaklampen wordt gebruikt.

Een Lithium-Ion batterij is licht en krachtig en loopt wanneer hij niet gebruikt wordt slechts langzaam leeg. Doorgaans duurt ongeveer een jaar.

Het is belangrijk Lithium-Ion batterijen op tijd weer op te laden. Aan te raden is dit minimaal ieder half jaar te doen.

Gebruik in zaklampen uitsluitend z.g.n. Protected Lthium-Ion batterijen. Deze zijn voorzien van een elektronisch circuit dat voorkomt dat de batterij tijdens gebruik te ver ontladen of juist overladen wordt. Niet protected lithium-ion batterijen zijn onveilig.